Oneffenheden in het gezicht zijn heel irritant. Ze zien er vervelend uit, kunnen jeuken of warm aanvoelen, en het is lastig om er niet per ongeluk aan te krabben en een wond te creëren. Dit kan gevolgen hebben, want als een wond meerdere keren achter elkaar opengekrabt wordt, kan het littekens veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je gezicht met rust te laten en goed te verzorgen. Dit vermindert de plekjes en puistjes op je gezicht, en zorgt ervoor dat ze minder snel terugkomen. Daarnaast kunnen deze oneffenheden ook zorgen voor het verstoren van de balans in je huid. Gezichtsverzorging pakt dus niet alleen de plekjes aan, maar ook overtollige olie productie in het gezicht of een droge huid.

Probeer niet te knijpen

Het is verleidelijk om puistjes die op het gezicht verschijnen meteen uit te knijpen, maar dit is iets wat je juist niet moet doen. Uitgeknepen puistjes worden vaak wondjes waar vuil in kan blijven hangen. Daarnaast kunnen wondjes littekens worden, vooral wanneer wondjes vaak worden opengekrabd. En de huid rondom het nu wondje is vaak roder dan voor het krabben. Het is veel gezonder om te kiezen voor een goede gezichtsverzorging. Was je gezicht twee keer dagelijks, gebruik verzorgende producten die passen bij je huidtype en huidcondities, en doe dit vooral regelmatig. Het is niet erg om één dag te missen, maar puistjes komen snel terug.

Niet altijd goed behandelbaar

Toch zijn niet alle puistjes en andere oneffenheden hetzelfde. De meesten komen periodiek opzetten en verdwijnen vanzelf weer, of met behulp van zogenoemde ‘acne patches’. Maar er zijn ook condities die blijven aanhouden en niet verminderen door de wat lichtere crèmes en serums. Deze condities moeten vaak aangepakt worden met behulp van een dermatoloog, die je kan helpen met een sterker middeltje voor je huid. Natuurlijk blijft het allerbelangrijkste het regelmatig schoonhouden en voeden van je gezicht, om ervoor te zorgen dat oneffenheden wegblijven, of in ieder geval verminderen.

Door Redactie