Gewortelde olijfbomen zijn in principe beter bestand tegen vorst dan potplanten. Oudere bomen die gewend zijn te overwinteren, kunnen ook langere koude periodes overleven. Bij vorst kunt je ze echter niet zomaar naar een winterverblijf verplaatsen. Daarom heeft de hele olijfboom een ​​goede winterbescherming nodig. De stam en de gehele kruin van de olijfboom dienen tegen de eerste strenge vorst te worden beschermd met meerdere lagen wintervlies. Folie is hiervoor niet geschikt omdat de boom kan stikken. Er ontstaat condensatie die de plant kan beschadigen.

Bedek de bodem onder de olijfboom met takken, boomschors of een dikke laag bladeren. Als de grond in de winter te veel opwarmt, lopen de bomen voortijdig uit en zijn ze des te vatbaarder voor vorstschade. Als je niet zeker weet of je olijfboom de winter in je tuin zal overleven, kunt je de geplante bomen in oktober en november verpotten in een kuip. Verplaats de pot dan naar een vorstvrije plek zoals een schuur of garage.

Hoe overwintert je olijfboom in een pot?

Je speelt op safe als je olijfboom in een kuip overwintert. Is de winter mild en staat er een kleinere, verplaatsbare boom in de emmer, dan kan de olijfboom flexibel overwinterd worden. Dit betekent dat hij een groot deel van de winter buiten in de emmer blijft staan ​​en op een zo koel mogelijke, maar vorstvrije plaats staat, zoals eventueel de garage – dus bij strenge vorst. Heb je geen geschikte ruimte, zet de plant dan op een beschutte plaats, beschut tegen weer en wind, en pak de pot en de kroon goed in. Je kunt de plantenbak het beste in een hoge houten kist plaatsen en de holtes opvullen met stro, boomschors of droge herfstbladeren. Voorkom verder een tochtige plek en zorg dat de olijfboom niet te vochtig staat.

Water geven aan je olijfboom in de winter

Als de olijfboom overwintert moet je de olijfboom slechts matig water geven. De aarde mag niet uitdrogen, maar ook niet te nat zijn, anders treedt er wateroverlast op, daardoor beschadigen de wortels en kan schimmel ontstaan. Hoe koeler de boom is, hoe minder hij wordt bewaterd. Naarmate de winter vordert, kun je de hoeveelheid water geleidelijk verminderen. Ook in de winter is er geen bemesting nodig.

Door Redactie